10 Voordelen van een electrische fiets

1. Ze helpen je verder, sneller en langer te gaan

Natuurlijk bieden elektrische fietsen dezelfde voordelen als normaal fietsen, maar omdat je een beetje extra pit aan boord hebt, kun je grotere afstanden afleggen en langer fietsen. Ze stellen je ook in staat sneller te gaan dan de meeste fietsers en in sommige gevallen auto’s.

2. Ze zorgen ervoor dat je meer gaat rijden

Volgens een recent rapport komen gewone fietsen minder dan 25 keer per jaar uit de schuur, waarvan 46% slechts één of twee keer per week wordt gebruikt. Ter vergelijking: 30% van de mensen met elektrische fietsen gebruikt deze één keer per dag, terwijl maar liefst 81% er minstens één keer per week op rijdt. Dat betekent dat gebruikers van e-bikes twee keer zoveel kans hebben als gewone fietsers om eropuit te trekken.

3. Ze kunnen u helpen om fit te blijven

Omdat je meer fietst, ga je meer trappen – zelfs als die elektrische motor je af en toe helpt. Dat is goed nieuws voor je hart, je longen en je bloeddruk, want eindeloze wetenschappelijke studies hebben het verband aangetoond tussen regelmatige lichaamsbeweging en verminderde stressniveaus. E-bikes zijn ook geweldig voor mensen die houden van het idee om op een fiets te rijden, maar het gevoel hebben dat ze dat niet kunnen omdat hun conditie niet is wat het zou kunnen zijn, of niet meer is wat het was vanwege leeftijd of ziekte .

4. Ze kunnen u helpen geld te besparen

U kunt een nieuwe e-bike kopen vanaf slechts €650, terwijl de onderhoudskosten ongeveer hetzelfde zijn als het gebruik van een gewone fiets (voor verbruiksartikelen zoals banden, kettingen en remblokken). Met andere woorden, veel goedkoper dan het kopen, verzekeren en onderhouden van een benzine- of dieselwagen, en veel minder dan een abonnement nemen of regelmatig met het openbaar vervoer reizen.

5. Ze zijn geweldig voor woon-werkverkeer

Ze besparen je niet alleen geld, ze kunnen je ook bevrijden van de ellende van ofwel stilstaand verkeer of overvolle treinen en bussen. Ook al ben je in feite een gemotoriseerd voertuig, je hebt geen rijbewijs nodig, maar je mag toch de fietspaden gebruiken. En omdat je een beetje op die motor kunt leunen, werk je niet te veel zweet en kom je als een sportsok op je werk aan. Een lange reis naar huis na een dag hard ploeteren zal er ook niet zo ontmoedigend uitzien!

6. Ze zijn veiliger dan gewone fietsen

De meeste fietsongevallen op de weg vinden plaats op kruispunten zoals kruispunten of rotondes. Vaak komt dit doordat het een paar vitale seconden duurt voordat een stilstaande fietser snelheid heeft opgebouwd. Als je die kleine motor hebt om je te helpen accelereren, kom je sneller uit de gevarenzone. Om dezelfde reden heb je ook minder kans om door rood licht te springen, omdat je je niet zo bedroefd voelt dat je al dat mooi opgebouwde momentum moet opgeven. Je bent ook meer bereid om te vertragen in bochten en bochten – waar de meeste fietsers afstappen – omdat je de motor van de fiets kunt gebruiken om aan de andere kant te accelereren. Ten slotte, omdat u de verkeersstroom gemakkelijker kunt bijhouden, zullen minder auto’s, bussen en vrachtwagens u moeten inhalen, wat ook betekent dat u veiliger kunt rijden.

7. Ze zijn geweldig om met heuvels om te gaan

E-bikes komen echt tot hun recht als u bergop moet rijden. Het is een van de redenen waarom e-bikes steeds populairder worden onder mountainbikers, omdat ze hierdoor meer tijd kunnen besteden aan het afdalen (het leuke deel) dan aan het beklimmen van de beklimmingen (het iets minder leuke deel).

8. Ze zijn geweldig voor zijwind en tegenwind

Het hebben van een motor als back-up betekent ook dat e-bikes geweldig zijn om het hoofd te bieden aan die andere grote vijandige natuur voor fietsers – de wind. 🙂